Bygge- og anleggsbransjen

Fakta og utfordringer for bygge- og anleggsbransjen

55.150

Bedrifter

225.776

Ansatte

12

Arbeidsskade-
dødsfall

10.000

Skadde i forbindelse med bygge- og anleggsvirksomhet

…og mer enn 456 milliarder i omsetning.

Tal fra 2015

Arbeidstilsynet konkluderer

Arbeidstilsynets konkluderer at de hyppigst utløsende årsaker i M-T-O perspektiv (Mennesker, Teknisk, Organisatorisk) var manglende kompetanse (M) samt glipp og slurv (M). Andre årsaker var design  og teknisk tilstand (T), brudd på prosedyre og gjeldende praksis (M), manglende sikkerhetstiltak og personlig verneutstyr (T).

De bakenforliggende årsaker er manglende risikovurdering (O), planlegging (O), kompetanse/opplæring (O) og fysiske barrierer (T).

Uløsende årsaker var i stor grad menneskelige feil, sammen med manglende fysiske barrierer, -risikoforståelse, og -HMS-systemer.

Bransjen og myndighetene jobber  i dag sammen for å redusere de alt for mange dødsfall og arbeidsulykker i tillegg til den voksende arbeidslivskriminalitet som truer næringen.

Arbeidstilsynet uttaler:

«Skal ulykker forebygges må en tenke sikkerhet i alle faser, på alle nivåer i et bygge- og anleggsprosjekt fra planlegging til utførelse. Dessverre finnes det ingen lettvint endelig løsning. Daglig fokus på sikkerhet i alle ledd er nødvendig.»

Tjenester for bygg og anlegg

SHA-koordinator

SHA-koordinator fra SafeSec tilfører bygge og anleggsplassen nødvendig sikkerhet og prosjektets eiere nødvendig dokumentasjon. I sum en trygg arbeidsplass som etterlever pålagte myndighetskrav.

Alle våre SHA-koordinatorer har mange års erfaring fra sikkerhet, beredskap og HMS/IK og SHA (Sikkerhet, Helse og Arbeidsmiljø jf. Byggherreforskriftens krav)

I tillegg er flere uteksaminert fra «Koordinatorskolen». En felles skolering av SHA-Koordinatorer som Statsbygg, Forsvarsbygg, Statens vegvesen, Jernbaneverket, Arbeidstilsynet, Fellesforbundet og Arbeidsmandsforbundet tok initiativ til i 2011.

SHA-plan

SHA-planen utarbeides under prosjekteringen og utvikles og vedlikeholdes i takt med prosjektets fremdrift.

Tiltakene i SHA-planen er forankret i de spesifikke risikoforhold som bygge- og anleggsprosjektet tilfører og bør alltid ha en kost/nytte vurdering som et av flere utvalgskriterier for valg sikkerhetstiltak.

Sikkerhetstiltakene kategoriseres i et M-T-O-perspektiv: Mennesker (kompetanse og holdninger) – Teknikk (forebyggende og konsekvensreduserende sikkerhetsutstyr) – Organisasjon (analyser, planer, prosedyrer og organisering).

Valg av tiltak for å redusere de avdekkede risikoer til et akseptabelt nivå – håndteres mest kosteffektivt i et samspill mellom disse 3 dimensjoner.

HMS- og sikkerhetsutstyr til byggeplassen

Behovet for sikkerhetsutstyr forandres i takt med bygg og anleggsarbeidet skrider frem.

SafeSec AS sikrer rett type og dimensjonering av sikkerhetsutstyr – til rett tid.

Utstyr leies og serviceres/byttes i prosjektperioden og fjernes i takt med behov forandres eller prosjektet avsluttes.

Bli oppdatert

…få de viktigste nyheter, myndighetskrav, fag-nyheter og statistikker som påvirker sikkerheten rundt oss i hverdagen.

Vi deler egne og andres gode råd og tips og formidler det som gir oss mer trygghet for mindre penger.

Send en melding

Vi deler gjerne råd og erfaringer, hvis det kan hjelpe andre.

Har dere behov for informasjon eller konkret tilbud – sender vi uforpliktende det dere trenger.

Gleder oss til å høre fra dere.

Sharing Safety er å dele - så del i vei med kolleger og kjente